Att äta hälsosamt bidrar till att vi mår bättre och lever längre
Männnens bok omsl

Männens bok har många livsviktiga råd och är framtagen av experter inom hälsa och livsstil. Recepten är framtagna av den välmeriterade kocklegenden Örjan Klein som haft god och hälsosam mat som en livslång passion. Han har drivit flera prisbelönta restauranger och givit ut en rad uppmärksammade kokböcker. Författare är Katarina Tomic, läkare i urologi och forskare inom prostatacancer. Dietisten Margit Eliasson, som arbetat på Karolinska Sjukhuset och landstingets utbildningscentrum för diabetes, författare av flera böcker har med sina specifika kunskaper bearbetat recepten. Fotografierna är tagna av Björn Lindberg, en av Sveriges mest erfarna matfotografer.

Örjan Klein, Björn Lindberg och Margit Eliasson är ledamöter Lilla Sällskapet.  


Lär dig laga svenska husmansklassiker på det traditionella, - rätta - sättet.
Kalops, dillkött, rimmad oxbringa, rotmos och kalvstek har överlevt under lång tid därför att de - korrekt tillagade - är väl balanserade och ypperliga rätter. Råvarorna är relativt billiga, tillagningssätten okomplicerade och smakerna trygga och välbekanta.
Ändå hotas många rätter av marginalisering och glöms rentav bort.

Detta vill Lilla Sällskapet nu råda bot på med sin genuina kokbok. Samtliga recept i boken gör anspråk på att vara standard för hur rätten ska tillagas, för den rätta smaken.


Bloggat om ”K-märkt smak”:
http://www.lyransnoblesser.se/2012/05/k-markt-smak.html


Boken finns att köpa på Adlibris:
http://www.adlibris.com/se/sok?q=k-märkt+smak+%3A+genuint+svenska+middagsklassiker

Boken finns att köpa på Bokus:
http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=k-m%E4rkt+smak+%3A+genuint+svenska+middagsklassiker

Boken finns att köpa på Bokbörsen:
http://www.bokborsen.se/Lilla-S%C3%A4llskapet/K-M%C3%A4rkt-Smak-Genuint-Svenska-Middagsklassiker/4700820

Lilla Sällskapets målsättning att behandla olika aspekter på svenska måltider genom tiderna har den andra boken i serien kommit.
De goda avslutningarna – i Gustava Björklunds anda, efterrätter förr och nu –.

Att avsluta måltiden med något sött är en uråldrig sed.
I boken
De goda avslutningarna förklaras det allra mesta om desserternas historia, deras nutid och rimliga framtid. Här finns recepten på de allra mest delikata, 87 recept från olika århundraden- från Gustav Vasas tårta till den sanna berättelsen om hur bröllopstårtan till kronprinsessparets bröllop skapades.

De ursprungliga recepten berättar om en hantverksskicklighet och fantasirikedom som idag är mindre vanlig. De flesta har moderniserats för att lätt kunna användas, men deras karaktär har inte ändrats.

Det redaktionella arbetet har sköts av Margit Eliasson, Gunilla Englund, Lars-Erik Holm, Monica Hörner, Magdalena Ribbing och Ulf Wahlberg som bidragit med originalillustrationerna. Alla ledamöter i Lilla Sällskapet.

De goda avslutningarna kan beställas via soren.lundstrom@bostream.nu
pris 175 kr per ex inklusive porto, sätts in på Lilla Sällskapet bankgiro 452-4468, eller hämtas efter överenskommelse tel 073 980 79 03, på Vinkällaren Grappe, Grevgatan 114 53, Stockholm - då blir priset 150 kr per bok! Mängdrabatt ges!
Lilla Sällskapet presenterar i skriften Gustava Björklund och hennes kokkonst valda recept ur Gustavas kokbok. Gustava Björklund var en av 1800-talets främsta yrkeskvinnor på det kulinariska området. Hon gav ut sin kokbok år 1847 och den trycktes i 13 upplagor.

Idag är Gustava Björklund och hennes kokkonst aktuell på många sätt. Svensk mat har blivit allt populärare och intresset för matens historia har vuxit. Men det är inte bara som historiskt dokument hennes kokbok är fängslande. Recepten visar på en hantverksskicklighet och omsorgsfullhet som få kockar når upp till idag. Ger man sig tid att pröva recepten blir man dubbelt belönad; man lär sig något nytt och man återskapar samtidigt en bit av det förgångna.

Den här skriften är ett led i Lilla Sällskapets strävan att uppmärksamma och hedra Gustava Björklunds kokkonst, och att sprida kunskap om personen bakom recepten - och inte minst om hennes kokkonst som i många avseenden fortfarande är modern. Recepten presenteras både i den ursprungliga versionen och moderniserande för att lätt kunna användas. De har dock inte ändrat karaktär. Det är fortfarande Gustavas recept som redovisas i denna skrift, även om Lilla Sällskapet bidragit med en nypa av 2000-talets ingredienser och tillagningsmetoder!

Gustava Björklund och hennes kokkonst, 88 sidor, med illustrationer av Ulf Wahlberg, kan beställas via soren.lundstrom@bostream.nu, pris 100 kr per ex, inklusive porto, sätts in på Lilla Sällskapet bankgiro 452-4468, eller hämtas efter överenskommelse tel 073 980 79 03, på Vinkällaren Grappe, Grevgatan 114 53, Stockholm - då blir priset 75 kr per bok! Mängdrabatt ges!


Made in RapidWeaver