Vem kunde ens föreställa sig att våra möten ständigt skulle bli inställda även in på det nya året 2021.
Vi saknar väl alla våra gastronomiska samtal och även den mänskliga kontakten.
Men nu har vi fått, i alla fall i vårt eget tycke, en strålande idé.
Ledamöterna har ombetts att välja ut sin bästa önskemåltid i Lilla Sällskapets anda som här finns att ta del av.



Christina Möllers önskemåltid

Förrätt
Tore Wretmans gubbröra på litet knäckebröd gärna bakat på svedjanråg eller Emmervete. Hårdkokta ägg, råa äggulor, orökt kaviar, ansjovisfiléer, dill, persilja och gräslök. Röran serveras kall.

Huvudrätt:
Rotmos med fläsklägg. Coop har en ny produkt som är fantastisk att använda, i sortimentet finns rimmad oxbringa, rimmad fläsklägg, grytbitar av nöt eller gris och fläsksida. Buljong finns med i paketet.
Allt är sous vide behandlat, i och med den tillagningen blir köttet mört och smakbilden djup, så likt hemlagat. Av dessa produkter kan man laga förutom husmanskost även asiatiskt och sydamerikanskt.
En grov  senap och ett gott öl serveras till.

Efterrätt:
Ljummen nyponsoppa gjord på nyponskal som jag torkat från i somras, serveras med  små mandelskorpor och lättvispad kall grädde smaksatt med vanilj.

—————————————————————————————————————

Monica Hörners önskemåltid

Förrätt:
En liten kopp värmande Karl-Johansoppa.
Har turen att få torkad Karl Johansvamp av bästa vännerna.
Den blir läcker kokad och mixad med god buljong, grädde och kanske en skvätt sherry.

Huvudrätt:
Gäddpaté med räksås, smörvänd spenat och pressad potatis. Färska räkor att strö över.
Gäddfilén, för mig en gåva från fiskaren på Gräsö, befrias från sina förargliga ben och mixas till färs. Blandad med ägg, mjöl, grädde, potatismjöl och kryddor gräddar jag den i avlång form som får stå i vattenbad i ugnen.
Såsen kokas med räkfond ur frysen. Den har skal från höstens räkfrossor av svenska räkor gett upphov till. Nypressad potatis och smörvänd spenat med en gnutta muskot fulländar förrätten

Efterrätt:
Kalvdans med mosade hallon och ovispad grädde
Uppvuxen på bondgård med ladugården fylld av kalvande kor blev jag en hängiven kalvdansälskare. En form står just nu i ugnen. Men på Kungsholmen är det ont om råmjölk.
Som väl är finns bondgårdsmarknader. Därigenom hittade jag en mjölkgård i norra Uppland där jag kan köpa fryst råmjölk (kalvarna må ursäkta). Vispar den tinade råmjölken med socker och stött kardemumma. Pudrar över kanel. Så in i ugnen i vattenbad knappa halvtimmen. Stelnad och klar. Serveras gärna ljummen.

—————————————————————————————————————

Lisbeth Kohls önskemåltid

Förrätt:
antingen en liten trattkantarellsoppa eller soppa på gröna ärtor och broccoli; finns redan i frys o kyl (det är ju ännu höstens middag som inte blivit av än)

Huvudrätte:
Varje senhöst brukar vi bjuda vänner på fårytterfilé (minst lika gott som lamm) från Vadets gård i Småland (bonden Carina är granne med oss och vår egen fåraherde) tillsammans med en jordärtskockspuré från vårt eget land. Ngt litet garnityr och en fräsch blandad grönsallad. Men inte har det blivit någon bjudning än!!! Vi får äta i eget sällskap och tänka på er.

Desserten:
en fruktsallad, tex. på apelsin och piel de Sapo-melon med en klick vaniljkesella och valnötter.
Jag vill helst ha ett ekologiskt fylligt vin till. Har inte smakat det KRAV-märkta franska Saint Auriol Chatelaine La Clape men det låter gott och är roligt med ett vin från Languedoc dit jag har en liten anknytning.

—————————————————————————————————————

Björn Lindbergs önskemåltid

Mitt val av önskemåltid får bli den middag som Örjan Klein tillagade när min fru Bodil och jag var hembjudna till Gunilla och Örjan på Klippudden. Av alla minnesvärda måltider är det denna jag just nu har i minnet. Måltidsupplevelsen innefattas, som vi alla vet, även av den sinnesstämning och välbefinnande som skapas i goda vänners lag.

Förrätt:
Äggröra med madeirasås och Gotländsk tryffel.

Huvudrätt:
Sjötungstimbal med hummer i beurre blanc - Noilly Prat sås.

Dessert:
Limefromage med färska hallon och mandelflarn.

—————————————————————————————————————

Lars-Erik Holms önskemåltid

Ett underbart exempel på rejäl husmanskost som tyvärr har blivit alltför sällsynt och riskerar att försvinna ur vårt kollektiva matminne. Korvkaka är en gammal rätt som nog har funnits på många håll i landet. Den gjordes ofta efter slakten då man hade tillgång till lever, och kan ha fått sitt namn av att man gör något som liknar korvsmet. Somliga hävdar att korvkakan har sitt ursprung i Västergötland men i Jordbruksverkets förteckning över traditionella maträtter och livsmedel från 2014 kopplas den till Blekinge. Själv åt jag den som barn i Jämtland. Det må vara hur som helst med den saken, korvkakan förtjänar sin plats på matborden i hela Sverige också idag! Den milda leversmaken kombinerad med sirapens sötma lämnar oförglömliga smakminnen!
 
Här ett recept som tidigare ledamoten Jens Linder skrev i Dagens Nyheter 2015:
6 portioner
1 dl korngryn
2 dl vatten
4 dl standardmjölk eller extra fet mjölk
1 gul lök
400 g kalvlever
75 g färskt sidfläsk utan svål
2 ägg
2 msk russin
2 msk sirap
1 tsk salt
svartpeppar eller vitpeppar ur kvarn
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad mejram
1 dl vispgrädde
+lite smör

Gör så här:
Koka korngrynen i 2 dl vatten i 15 minuter utan lock. Tillsätt mjölken och koka ytterligare 20 minuter. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken, hacka den och lägg i en matberedare. Skär lever och fläsk i bitar, lägg i matberedaren tillsammans med salt och peppar. Mixa tills blandningen blivit slät.
Tillsätt ägg, korngrynsgröt, russin, sirap, timjan, mejram (kryddorna inte nödvändiga anser jag!) och grädde. Provstek lite av smeten för att smaka av.
Smörj en avlång ugnssäker form. Grädda på mittersta falsen i cirka 40 minuter. Testa med sticka att korvkakan stannat. Ta ut och den och låt svalna. Korvkakan ska vara saftig och bör inte bakas för länge i ugnen. Den kan serveras nybakad eller få svalna och sedan stekas i smör.
Servera med kokt potatis och lingonsylt. Jag blandar gärna riven vitkål med lingonsylten och får på så sätt en härlig tuggkonsistens. En del rekommenderar också smält smör att hälla över men jag föredrar utan. Kanske något att avnjuta en kommande träff?
Till efterrätt passar det men en enkel apelsinsallad bestående av skalade apelsiner som skärs i skivor och blandas med kokosflingor och rostade mandelflagor. 
Smaklig spis!

Hälsningar Lars-Erik


—————————————————————————————————————

Ulf Elfvings önskemåltid

Så kul att läsa allas matberättelser!
Det är ju inte lätt att inför den här församlingen välja ut något extra attraktivt. När jag tillfrågas om mina favoriträtter brukar jag alltid, för enkelhetens skull, nämna tre stycken: 1) Alla skaldjur, 2) rårakor med fläsk och lingon och 3) surströmming. 
Att få in alla tre i en och samma meny går helt enkelt inte. Men kanske två? Fantisera kan man ju alltid:

Förrätt
En liten sandwich eller kanapé, fast låt oss säga smörgås, på grovt eller hårt bröd med - från botten - rejält med gott smör, några skivor kall kokt mandelpotatis, en aning smulad västerbottensost, en hackad surströmmingfilé och en liten driva hackad rödlök. Ska man pråla till det med en dillkvist? OK då.
Till detta ett glas kallt lageröl (t.ex. Landsorts) och en sexa (fyra är ok) kyld Saltörens brännvin, surströmmingsakademiens eget.

Huvudrätt:
 
Rårakor med fläsk och lingon. Kommentarer behövs inte. Men OBS: rårakor - inte raggmunk. Och de får gärna göras på mandelpotatis.

Dessert:
Vill man ha dessert efter detta, passar det nog bäst med frukt och/eller glass. Ekologisk. Utan tillsatser. Österhagens feta, fina (30%) eller Gute Glass lite magrare men lika delikata (c:a 15 %).
Och sist - i dessa tider - starkt, gott te (Änglamarks) med en semla som sväller av grädde.

—————————————————————————————————————

Mats Svegfors önskemåltid

Det är lätt att laga festmat. Men om man ska äta rätt gott, inte alltför onyttigt och hyfsat enkelt en vardag mitt i veckan. Hur gör man då?
Jag väljer mat från de senaste dagarna i min ensamma karantän i Karmansbo i Bergslagsskogarna.

Till
förrätt gör jag en
Potatis- och tomatsoppa..

Gör så här:
En liten lök skivar man och bryner på låg värme. Man tillför fem skållade tomater, alternativt använder man en burk tomater men inte spadet.
En halv liter hönsbuljong och två potatisar tillförs också.
Salta och peppra.
Låt koka så att potatisen blir färdig. Mixa soppan och tillför en skvätt vitt vin och en skvätt matlagningsgrädde. Passera soppan.
 

Huvudrätt:
Lever med äpple och paprika.
Jag har köpt ungnötslever. Besynnerligt nog är det en tilldragelse i den stora ICA-affären i Köping att man kan förvärva lever. Den ser riktigt fin ut men det är lite tråkigt att allt i grytväg alltid smakar lök och bacon. Så jag försöker mig på en försiktig variant.
 

Gör så här:

Trehundra gram ungnötslever läggs i mjölk i en timma.
En liten (liten!) bit gul lök skivas och bryns. Mot slutet får
en bit spetspaprika och
ett kvarts skalat äpple, båda skurna i bitar, steka med.
Potatis kokas.                                                                                                                                       
Ungnötslevern skärs i bitar, saltas och peppras och bryns inte alltför hårt. Löken, äpplet och paprikan tillförs. Grytan få koka eventuellt med en gnutta redning (men helst inte) och med crème fraiche och lite potatisspad i en kvart.


—————————————————————————————————————

Marie-Louise Danielsson-Thams önskemåltid

Lunchmenyn inspirerades av den annalkande våren. Ingefärsdoftande laxsoppa med varma vitlöksbröd och rabarberpaj med marsángräddsås. Att i detta gäng använda marsánsås i stället för äkta vaniljsås torde vara som att svära i kyrkan. Vilket för övrigt torde vara extra allvarligt för mig eftersom jag är veniat. Men jag framhärdar, till en robust paj som rabarberpaj vill jag ha marsángräddsås! Det ska vara marsánsås för kokning och en liter sås blandas med 2 dl vispad grädde. Rabarbern var egenodlad från förra sommaren och förvarad vid -18 °C. Degen var en smuldeg med havregryn och givetvis smör, och ett lager i botten och ett lager ovanpå rabarbern.
Och här kommer receptet på laxsoppan!


Ingefärsdoftande laxsoppa 4p

2 schalottenlökar
1/2 purjolök
2 stjälkar blekselleri
2 msk smör
6 dl fiskbuljong
saften av 1/2 citron
2 msk vetemjöl
5 dl 3 % mjölk
300 g lax (ej laxfjäril – blir torrt)
1/2 tsk malen ingefära
salt, svartpeppar
1/2 dl finhackad dill

Skala och hacka löken, finstrimla purjolöken och hacka bleksellerin. Fräs löken i smör och fyll så småningom på med purjolök och blekselleri. Låt fräsa ett tag. Späd sedan med buljongen och citronsaften. Vispa ut vetemjölet i lite av mjölken. Tillsätt redningen och resten av mjölken. Låt koka tills allt är al dente. Skär laxen i tärningar och lägg dem i soppan. Tag soppan från plattan och låt stå ett par minuter. Smaka av med salt och svartpeppar och vid behov mera citronsaft och ingefära.

—————————————————————————————————————


Mai-Lis Hellenius önskemåltid




Made in RapidWeaver